Jak legalnie zatrudnić małżonka w JDG?
Zatrudnienie małżonka w jednoosobowej działalności gospodarczej jako osoby współpracującej to temat, który budzi wiele wątpliwości. Czy trzeba płacić ZUS? Jak rozliczyć podatek? I czy w ogóle można to zrobić bez umowy? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.
Kto może być osobą współpracującą?
Zgodnie z art. 8 ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, osobą współpracującą może być małżonek, dzieci, rodzice czy nawet macocha i ojczym – pod warunkiem, że mieszkają razem i rzeczywiście pomagają w prowadzeniu firmy.
„W przypadku nieodpłatnej pomocy małżonka mówimy o tzw. umowie dorozumianej. Nie trzeba jej spisywać, ale trzeba pamiętać o zgłoszeniu do ZUS” – wyjaśnia ekspert z Kancelarii Skarbiec.
Składki ZUS za małżonka współpracującego
Jeśli Twój małżonek pomaga Ci w firmie i nie otrzymuje wynagrodzenia, musisz zgłosić go do ZUS jako osobę współpracującą. Składki będziesz opłacać na tych samych zasadach, co za siebie – czyli w pełnej wysokości, bez ulg.
| Rodzaj współpracy | Składki ZUS | Podatek |
|---|---|---|
| Bez wynagrodzenia | Tak, pełna stawka | Nie |
| Z wynagrodzeniem | Tak, od wynagrodzenia | Tak, PIT-4R |
Podatek od wynagrodzenia małżonka
Jeśli zdecydujesz się płacić małżonkowi wynagrodzenie, musisz odprowadzać zaliczki na PIT. Pamiętaj jednak, że takich kosztów nie możesz zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu.
Co w przypadku rozwodu lub separacji?
Jeśli przestaniecie być małżeństwem, sytuacja się zmienia. Były małżonek nie może już być uznany za osobę współpracującą – wtedy konieczna będzie umowa o pracę lub zlecenie.
FAQ
Czy mogę nie zgłaszać małżonka do ZUS, jeśli pomaga mi w firmie?
Nie – brak zgłoszenia może skutkować karami. ZUS i tak może uznać, że małżonek jest osobą współpracującą i naliczyć składki z odsetkami.
Czy wynagrodzenie dla małżonka to koszt firmy?
Niestety nie – wynagrodzenie dla małżonka nie może być uznane za koszt uzyskania przychodu.
Jak zgłosić małżonka do ZUS?
Formularz ZUS ZUA – trzeba to zrobić w ciągu 7 dni od rozpoczęcia współpracy.
Czy składki za małżonka można odliczyć od podatku?
Tak – składki na ubezpieczenia społeczne odliczysz od dochodu, a zdrowotne od podatku.
Czy małżonek może mieć umowę zlecenie?
Tak, ale wtedy składki ZUS naliczane są od wynagrodzenia, a Ty musisz odprowadzać PIT.
Masz więcej pytań? Sprawdź inne artykuły lub skontaktuj się z nami.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy — zostaw komentarz!
Dodaj komentarz
Komentarze pojawiają się po moderacji.